Saveti za kupovinu kompjutera i računarske opreme

Želite da kupite nov kompjuter, ali niste sigurni koja vrsta, tip ili model je prava stvar za vas? Da biste izbegli greške u odabiru i kupovini računara pročitate savete za kupovinu kompjutera i računarske opreme.

Kako biste izbegli velike i skupe greške u odabiru i kupovini komputera ili laptopa, morate voditi računa o nekoliko stvari kako bi kupljena mašina zadovoljila vaše potrebe.

Upravo u ovoj reči (potreba) krije se i suština odgovora i rešenja. Prva i osnovna stvar koju morate sami sebi razjasniti pre kupovine jeste namena uređaja, tj. koje potrebe cilja da zadovolji.

Nabrojaćemo sada nekoliko:

  1. U najčešće svrhe spada prost i prosečan kompjuter za “svaštarske” potrebe jednog domaćinstva, koji će koristi veći broj članova porodice,
  2. računar za posao i kancelariju,
  3. kompjuter za igranje novijih i zahtevnijih igrica ili rad sa naprednim grafičkim softverom. Oove dve svrhe zadovoljava jedan te isti tip uređaja.
  4. prenosivi uređaj za slušanje muzike, facebook i ostale društvene mreže.

Glavni savet koji vam ovde nudimo pre svih ostalih je da ne trošite velike svote novca na uređaj čije mogućnosti i performanse nećete uspeti ili znati da iskoristite. Dakle, pre svega štedljivo, imajući na umu svrhu računara koju ste već, nadamo se, odredili.

Sa druge strane, kupovina slabijeg i jeftinijeg računara je loše ulaganje, jer će takva mašina zastariti vrlo brzo. Nakon toga vas čeka nova kupovina i novo trošenje para. Znači, prava mera izdataka je u ovom slučaju presudna.

Ljudi u Srbiji, pa tako i u Boru, zbog opšte nemaštine, a sa druge strane dokazivanja i hvaljenja u društvu, često prave obe vrste grešaka.

Sveopšti kućni računar

Za kupovinu jednog “sveopšteg” kućnog računara, koji će opsluživati i decu i starije, najbolje je uzeti uređaj iz sredine cenovnog asortimana u datom trenutku. Time se izbegavaju obe navedene greške u kupovini, ali i obezbeđuje sigurnost i kvalitet u radu za par sledećih godina.

Ovde se u velikoj meri možete osloniti na savete i predloge prodavaca u odabiru onih komponenti koje su se na tržištu pokazale kao solidne i izdržljive. Mi vam, pored toga, preporučujemo da za računar ove namene obratite posebnu pažnju na kvalitetnu matičnu ploču i napajanje. Za ove dve komponente nemojte štedeti, jer će to biti najsigurnije ulaganje.

Ako vam je potreban jedan prosečan kućni kompjuter predlažemo da posetite neku od specijalizovanih prodavnica i servisa za opravku računara u Boru.

Neke od prodavnica su Tehnomedia Centar, WinWin, BAK servis, SIM computers i ostale.

One vam mogu napraviti povoljnu konfiguraciju po vašim traženim kriterijumima.

U slučaju da niste zahtevni računarski korisnik, već casual user koji naginje ka lakoj i brzoj zabavi, slušanju muzike i gledanju klipova i filmova u pokretu, za vas je pravi izbor neki od brojnih laptopova, tableta i srodnih varijanti.

Ovakvi uređaji se pored računarskih centara mogu naći i kod provajdera telekom usluga. Nije na odmet obići i predstavništva Telekoma, Telenora i VIP-a ako ste u potrazi za nekim portabilnim uređajem.

Računari za posao

Što se tiče računara za posao, kupovina umnogome zavisi od potreba i finansijske mogućnosti firme koja nabavlja opremu. Za zahtevnije programerske, IT ili dizajnerske poslove neophodne su specijalizovane komponente proverenih performansi. Kupovina u ovom slučaju svakako neće biti jeftina.

Savet u ovom slučaju glasi da odabere prodavca ili marku koja daje dugoročnu garanciju, kao i licenciran operativni sistem i ostali softver.

Nabavka poslovnih kompjutera obično se obavlja preko velikih centara ili mreža za prodaju tehnike i računara. To su npr. Tehnomanija, Gigatron, Win-Win itd.

Mogu obezbediti popuste na broj i količinu, ali garantovati nabavku i ugradnju potrebnog softvera, kao i brzu opravku (barem u teoriji).

Gejmerski računari

Gejmerski kompjuteri su najzanimljiviji mlađoj populaciji, koja dosta vremena provodi uz ekran i virtuelne 3D igre. Ni u ovom slučaju nećete jeftino proći.

Naglasak je ovde na odabiru kvalitetnog monitora veće dijagonale, zatim grafičke kartice koja će moći da pokreće najnovije igrice barem još dve godine.  

Takođebiće vam potrebna upravljačka igračka pomagala i periferije, tipa tastatura i miš (sa dodatnim posebnim dugmićima), džojstik, džojpad i sl.