Praktični saveti za lakšu selidbu u drugi stan


Selidba može biti veoma stresna i komplikovana, ukoliko se ne organizuje pravilno, iskusno i praktično. Međutim, ako se dobro organizujete, dani selidbe mogu proći veoma lako i bez dodatne nervoze i opterećenja. Bitno je da se sve aktivnosti na vreme pripreme, isplaniraju i kontrolišu.

Ukoliko planirate selidbu pročitajte nekoliko korisnih saveta, koji će vam olakšati da pravilno upakujete stvari za prevoz i preseljenje, kao i da ih bez problema i stresa  prenesete u novi dom.

Nađite pomoć ili angažujte radnike

Pre selidbe obezbedite radnike i pomoć, pošto će vam ona svakako biti neophodna. Pitajte prijatelje ili rodbinu da vam pomognu, ali i zamolite da vam potvrde dolazak. Možete i angažovati radnike, platiti im dnevnicu, da sebe i prijatelje ne opteretite nošenjem teških stvari. U tom slučaju, samo ćete paziti da vam u vozilo koje iznajmite ubace sve stvari i prevezu u čitavom stanju.

Mi vam ipak preporučujemo da prilikom preseljenja obavezno angažujete agenciju za selidbe i iznajmite vozilo – kombi ili kamion, koja je stručna u svom poslu i nudi najsigurnije rešenje za lakše preseljenje.

Aktivnosti pre selidbe

Pre same selidbe, najbolje je da napravite plan, odnosno redosled svih aktivnosti narednih nekoliko dana. Naročito je važan zadnji dan selidbe, kada se prenose najteže i gabaritne stvari. Ako imate dobro isplanirane aktivnosti, sigurno ćete izbeći dupli posao i dodatni haos, kako za pakovanje, tako i za raspakivanje.

Najpre pozovite agenciju za selidbe nekoliko dana ranije. Sa njom dogovorite dan, vreme i cenu selidbe, odnosno za vozilo i eventualno za radnike. Kada to završite, proverite da li postoji adekvatan parking prostor za iznajmljeno vozilo (kamion ili kombi). Obavestite komšije o selidbi dan ranije i najavite da će biti malo više buke i galame tog dana.

Napravite spisak svih stvari – prioritetne i vrednije stvari, veći nameštaj, posuđe, garderoba, ukrasni predmeti…

Pre nego što prenesete stvari, očistite prostor ili stan u koji trebate da se preselite. 

Za pakovanje pripremite sledeće:

  • kutije,
  • novine i papire,
  • foliju i trake.

Nađite kartonske kutije na vreme. Obiđite prodavnice iz komšiluka i zamolite da vam ostave prazne kutije od robe. Pripremite dosta kutija, za svaki slučaj. Najbolje je nedelju dana ranije pakovati stvari u kutije, koje ćete u hodu prenositi.

Ukoliko kupujete novine svakog jutra ili kupujete časopise nedeljno, sačuvajte ih barem mesec dana pre selidbe. Ukoliko ne kupujete, nađite neke stare papire, sveske, novine, koje možete iskoristiti.

Nabavite lepljivu ili krep traku, kao i providnu zaštitnu foliju za umotavanje nameštaja.

Saveti za pakovanje

Stvari u kutijama pakujte tako što ćete ih podeliti po sobama, odnosno prostorijama. Ne mešajte stvari i predmete u kutijama iz dve prostorije, jer ćete tako prilikom raspakivanja pomešati sve. Ukoliko u jednoj sobi imate puno različitih stvari, preraspodelite ih po kutijama i po lomljivosti, kako se slučajno prilikom transporta ne bi razbile.

Spakujte se pre selidbe

Spakujte stvari pre selidbe i razvrstajte ih – garderoba, obuća, jakne, tanjiri, čaše… Prvo spakujte sve ono što ne koristite (knjige, slike sa zida, dekorativne predmete).

Pakovanje odeće

Odeću spakujte u vakumske kese, jer one štede mnogo prostora. Pripremite dosta novina ili papira, kako biste umotali u njih lomljive, kabaste i vredne stvari. Ako se selite tokom proleća ili leta, spakujte prvo zimske stvari.

Otarasite se viška stvari

Iskoristite priliku da bacite sve što vam ne treba i što nije za upotrebu. Suvišne ili duple stvari koje ne koristite poklonite nekom kome će možda trebati.

Sve što vam je žao da bacite ili date nekom drugom, odvojite i spakujte na jednom mestu, u posebnim kutijama. Lakše ćete ih pronaći kada pređete u vaš novi dom.

Spakujte posuđe

Vodite računa o pakovanju lomljivih i osetljivih stvari. Lomljivo i osetljivo posuđe – čaše, šolje, kristalne, keramičke i staklene posude…, pojedinačno umotajte u papir ili novine (da izbegnete pucanje stakla). Zatim, stavite sve u kutije, zalepite trakom i napišite na njima redne brojeve.

Zalepite i označite kutije

Zatvotite kutije selojtepom, kako se ne bi otvorile tokom transporta, a spakovani predmeti ispali i polomili.

Napišite na kutijama šta se u njima nalazi. Napravite i spisak za svaki slučaj, kako bi bili sigurni da ste sve spakovali i preneli.

Napišite na upakovanim kutijama u koju prostoriju će biti odnešene. Označite koja je kutija za dnevnu sobu, koja za spavaću, koja za kutiju, koja je za kupatilo i slično. Lakše ćete tako raspodeliti stvari u vašem novom domu kada se preselite.

Napišite brojeve na kutijama. Znaćete tačno koliko kutija ste preneli i u svakom trenutku možete videti ako neki redni broj nedostaje.

Ispraznite ormane i demontirajte nameštaj

Ispraznite ormane od garderobe. Demontirajte nameštaj i police pre selidbe, kako sve bilo spremno za iznošenje. Ukoliko znate da skidate komode i police sa zidova, skinite ih i spustite na parket. Demontirani nameštaj odvojite sa strane. Male delove i šrafove stavite u posebnu kesicu, kako ih ne biste izgubili.

Nameštaj umotajte u foliju

Fotelje, krevet, dušeke, stolice, sto… umotajte u providne zaštitne folije, kako se ne bi oštetili. Ormane i komode takođe umotajte u providnu foliju, a vrata spojite lepljivom trakom, kako se ne bi pomerala.

Folija može da zaštiti od prašine, spoljašnjih uslova i drugih oštećenja. Za veoma osetljive stvari možete koristiti i kartonske kutije ili stiropor kao zaštitu.

Očistite belu tehniku

Frižider i zamrzivač dan ili dva ranije isključite, otopite i obrišite. Šporet i ostalu belu tehniku takođe obrišite od masnoće i prašine. Umotajte ih u foliju. Takođe i sve kuhinjske elemente umotajte u  providnu foliju. Pripremite veš mašinu – ispraznite je od vode koja se u njoj zadržava.

Odvojite stvari za prvih nekoliko dana

Na kraju, ne zaboravite da odvojite jednu ili više kutija za najpotrebnije stvari, u koju ćete staviti ono što vam je najnužnije i najpotrebnije kada se preselite: nekoliko tanjira, pribor za jelo, nekoliko čaša i šolja, sredstva za ličnu higijenu i peškire, punjače, rezervna svakodnevna odeća i obuća. 

Prilikoim izbora agencije za selidbe, nemojte se uvek rukovoditi jeftinijom cenom. Birajte kvalitet.

Upoznajte odgovorno lice te firme koju ćete angažovati i porazgovarajte sa njim nekoliko dana pre selidbe. Bitno je da se uverite u istinitost i pouzdanost te agencije. Dozvolite da dođe do vas i da pogleda šta će seliti, kako bi procenio koliko je vremena potrebno. Ako vam kaže da će selidba proći kako treba, procenite ih i uverite se u njihove reči.

Objavljeno: 11.06.2018.