Da li znate zašto su prodavnice za iznajmljivanje polica sve više popularne?

Da li ste primetili da na tržištu ima sve više prodavnica polovne robe? Sve je počelo sa otvaranjem manjiih prodavnica, a sada pored njih postoje i velike radnje, poput poznatih svetskih prodavnica, naročito u Beogradu, Nišu i  Novom Sadu.  I nisu više popularne samo Second hand, već i na tržištu novije, takozvane rent-šop prodavnice, odnosno prodavnice za iznajmljivanje polica

Da li znate šta su u stvari prodavnice za iznajmljivanje polica?

Nekada su se u ovakvim radnjama police iznajmljivale samo kako bi se prodavala umetnička i zanatska dela, tj. uglavnom rukotvorine. To je bilo vreme kada se roba otežano kupovala i prodavala,  odnosno pronalazila svog pravog kupca, tj. doba pre internet trgovine.

Danas, prodavnice za iznajmljivanje polica zapravo rade i zarađuju tako što vlasnici ovih prodavnica iznajmljuju manji ili veći prostor na samoj polici, kao i cele police. One umesto vlasnika robe prodaju tu robu. Ideja je bila i ostala jenostavna – da se stvari prodaju. Ljudi na taj način ne bi bacali ono što im ne treba, koristilo bi im ako ne znaju kako da prodaju, nemaju kome da poklone ili doniraju.

Nije pravilo da se prodaje samo polovna roba, naprotiv, može se prodavati i potpuno nova roba, poput garderobe, obuće, torbi, kaiševa, novčanika, rukotvorina, ručno pravljenog nakita, ukrasa za kuću, alata, pribora za domaćinstvo, opreme i garderobe za bebe i decu…. Spisku i nabrajanju nikad kraja. 🙂

prodavnice za iznajmljivanje polica

Prodaju se raznovrsne stvari od garderobe, igračaka, nakita, bižuterije, posuđa, manjih komada nameštaja, kolekcionarskih proizvoda, knjiga i još mnogo toga.

Kako se formira cena

Za prodavca je najbitnije to što zapravo sam formira svoju prodajnu cenu. To znači da dobija čistu zaradu od celokupne prodaje svoje robe. Drugim rečima, prodavnica se ne ugrađuje u prodajnu cenu.

Od prodavaca se ne otkupljuje roba, već mu se police iznajmljuju i to najčešće na nedelju ili deset dana. Plaća se samo renta ili zakup. Cene zakupa police su različite, ali mogu biti već i od 300, 500, 1000, 2000 dinara …. Sve zavisi od grada, kao i robe koju pravi vlasnik donese i želi da proda.

Ukoliko je to neka manja roba poput nakita, ukrasa, knjiga…. koja staje na jednu policu cene su niske. U suprotnom, mogu biti malo više ukoliko prodavac donese i malo više robe poput garderobe, lampe, nekog instrumenta, igračaka, kućnih aparata i slično, pa mu je potreban malo veći, širi ili duži prostor. U svakom slučaju, cene ne mogu biti ogromne, niti nerealne.

prodavnice za iznajmljivanje polica

Da li u Boru postoje prodavnice za iznajmljivanje polica?

U Boru od nedavno postoji jedna prodavnica za iznajmljivanje polica. Nalazi se preko puta Penzionerskog doma u najprometnijoj gradskoj ulici, Moše Pijade.

prodavnice za iznajmljivanje polica

U Boru postoji zaista puno dobrih lokacija, koje bi bile za idealne za otvaranje jedne takve prodavice. Dobra lokacija je kod pijace, bez obzira što taj deo grada radi i živi samo do 15 časova. Još jedna lokacija gde u prepodnevnim časovima puno građana cirkuliše je Četvrti kilometar, na kome ima slobodnih lokala za iznajmljivanje. 

Iako po Evropi ove prodavnice nisu ništa novo, u Srbiji su se pojavile tek pre desetak godina i svakim danom postaju sve popularnije. U isto vreme su i posao i pristojan način da se radi i zaradi novac, ali su i prava stvar za oslobađanje od materijalnih stvari.

Kakvo je vaše mišljenje o ovakvim prodavnicama? Napišite nam u komentarima šta mislite, da li u Boru treba da postoje više ovakvih prodavnica? 
Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima kojima bi mogao biti od koristi.