Robot usisivači iskustva – da li se isplati kupiti ih?

Robot usisivači je vrsta usivača koji samostalno usisava, a iskustva su različita.

Robot usisivač menja klasičan usisivač i onaj ručni način usisavanja prostorija na koji su žene pretežno navikle. Dakle, radi se o elekrtričnom uređaju koji je dizajniran da sam i automatski čisti podne površine pomoću četkica i filtera koji uvlače prašinu. 

Uz pomoć najsavremenije tehnologije, koristi različite senzore, kamere, lasersku ili ultrazvučnu tehnologiju, kao i najsavremenije softvere pomoću kojih uspeva da očisti i usisa prostoriju. Lako se kreće kroz prostoriju  jer može detektovati i tako prilagoditi svoje kretanje. 

U nastavku slede glavne karakteristike i prednosti robot usisivača.

Usisavaju automatski

Za razliku od ručnih usisivača, robot usisivači su automatski jer su programirani da automatski usisavaju prostorije. Imaju vremensku funkciju, tako da se mogu podesiti i aktivirati tačno u određeno vreme u bilo koje dana ili noći (može se zakazati vreme početka čišćenja kada robot usisivač kreće sam da radi).

Menjaju klasične usisivače

Robot usivači menjaju klasične usivače jer potpuno mogu zameniti ručno usisavanje. Za vreme dok oni rade, nama ostaje slobodno vreme za obavljanje bilo kojih drugih aktivnosti.

Mali su

Robot usisivači imaju malu visinu i malu površinu. Tihi su dok rade, nisu teški i ne zauzimaju mnogo mesta pri skladištenju. Ujednomala površina im omogućava da se zavuku ispod polica nameštaja ili ispod kreveta, kako bi četkicama očistili svu nečistoću koja se ručno može pokupiti (moguće je samo ako se pomera nameštaj).

Imaju senzore za detekciju prepreka

Robot usisivači imaju senzore koji detektuju prepreke, kao što su zidovi, nameštaj, stepenice, ćoškovi i slično. Senzori im olakšavaju da prepoznaju prepreke kao što su kablovi, a zatim i da izbegnu sve barijere ili smetnje koje im otežavaju da se kreću po prostoiji. Dok rade izračunavaju rastojanje između nameštaja i usisivača, pa tako ne oštećuju nameštaj.

Korišćenje navigacije

Unapređeni modeli robot usisvača koriste napredne senzore, ugrađene kamere, kao i navigaciju mapiranjem. Pomoću ovih sistema, robotski usisivač prepoznaje optimizovane putanje, kao i udaljenost i sve potencijalne prepreke.

Imaju stanicu za punjenje

Robot usisivači imaju mogućnost automatskog punjenja baterije. Kada se baterija istroši, robot usisivač se automatski vraća u svoju baznu stancicu kako bi napunio bateriju. Nakon toga, nastavlja sa usisavanjem gde je stao.

Robot usisivači iskustva

Iskustva za robot usisvače su uglavnom pozitivna, a tome doprinosi pretežno pravilan način njihovog korišćenja i održavanja – redovno čišćenje i prašnjennje fioke za smeće, svakodnevno korišćenje (da svaki dan pokupi sloj, umesto da se sakipi veća gomila za usisavanje), kao i redovno servisiranje.

Može se desiti i da usisa manje igračke, pa da se zaguši ili da sporije vuče. Održavane i ispravne četkice takođe doprinose funkcionalnosti robota.

Zatim, veća je šteta ako se ne koriste svakodnevno ili makar par puta nedeljno. U suprotnom, posuda za smeće će se veoma brzo napuniti, a robot usisivač će sporije raditi.

Iskustva su podeljena i kada je u pitanju usisavanje tepija. To zavisi od modela, jer su pojedini prilagođeni za usisavanje tepiha.

Zatim, isksutva su različita i po pitanju novih ili polovnih. Dosta je korisnika koji kupuju polovne modele preko interneta, nekada čak i u delovima koji sami potom sklapaju. U ovoj varijanti, robot ispadne daleko jeftiniji. Sa druge strane, kada se kupuje nov, uračinata je garancija, servis i to su značajne prednosti takvih robota. U oba slučaja, bolje su se pokazali robot usisivači prepoznatljivih brendova.

Vlasnici kućnih ljubimaca se rado opredeljuju za robote, zbog svakodnevnog čišćenja i skupljanja dlaka koje njihovi ljubimci ostavljaju.

Takođe, preporuka je uvek da se stan pripremi za robot usisivač. Iako zvuči čudno, ovo je neophodno, u suprotnom robot će nailaziti na prepreke i neće moći da ostvari svoj puni kapacitet (da se izmeste kablovi, prilagode tepisi, ako treba rotira nameštaj, naprave prolazi, da se pokupe sitne stvari sa poda pre usisavanja…).

Povezano: Šta se više isplati – Nutribullet ili običan blender?