Zamena letnjih za zimske gume – kada, zašto i gde?

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozila obavezno moraju da imaju zimske gume. Tolerancija postoji ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu.

Čak i ukoliko nema snega na kolovozu, kada zimi padne temperatura ispod 7 stepeni, preporuka je da se zimske gume obavezno stave na vozilo.

Od prvog novembra, obavezna je upotreba zimske auto-opreme, naročito u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Pravilnik za vozila u saobraćaju na putevima podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume, kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm.

Zašto su zimske gume obavezne

Kad temperatura vazduha padne ispod 7 °C, letnje gume gube svojstva i potrebno ih je zameniti zimskim gumama. Pošto su vremenske prilike na putu drugačije (led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Osnovne karakteristike su:

 • smeša je mekša, na bazi silike,
 • dezen gume je drugačiji – sadrži veći broj lamela,
 • paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu,
 • automobil je stabilniji,
 • trenje je bolje,
 • zaustavni put je kraći.

Osnovna razlika u odnosu na letnje, zbog čega je bitna zamena je:

 • zimske gume se na višim temperaturama brže troše i imaju slabije karakteristike nego zimi,
 • zimske gume napravljene su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju,
 • zimskegume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, za razliku od letnjih koje na niskim temperaturama gube svoje karakteristike.

Gde se mogu kupiti zimske gume

U Boru se zimske gume mogu kupiti na više mesta, ali mi smo obišli samo nekoliko prodavnica:

 • Lukena auto doo

Najtraženije su Tigar gume, a cene se kreću od 4.500 do 7.000 dinara. Dosta su tražene i Profil gume, a koštaju od 3.200 do 5.200 dinara, u zavisnosti od dimenzija i tipa vozila. Nalaze se u na izlazu iz naselja NGC, preko puta Slatinskog naselja.

Kupovinom guma kod njih dobija se besplatna montaža u vulkanizerskoj radnji Gamp.

 • Euro auto

Od domaćih se najviše traže gume Tigar i Sava, a cene su od 3.500 za manja vozila pa naviše. Od stranih proizvođača traže se Fulda, Goodrich i Michelin, a cene su od 6.000 pa naviše.

Nalaze se kod Malog stadiona. Kupovinom zimskih guma kod njih dobija se besplatna ugradnja u servisu Kristal.

 • TIGAR doo

Gume koštaju od 4.000 dinara za manja vozila, a od 5.500 dinara za veća i jača vozila. Nalazi se na gradskoj pijaci, kupovinom guma kod njih dobija se besplatna montaža u servisu pored prodavnice.

Ukoliko naručujete preko interneta sami morate organizovati montiranje guma u nekoj vulkanizerskoj radionici ili servisu. Preporučujemo vam novootvorenu vulkanizersku radnju Balans PRO BOR  gde možete montirati gume.

Prošetajte do radionice, nalazi se u ulici 1. Maj, odmah iza Lilly. Radno vreme je od 09:00 do 18:00 časova.

Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima na društvenim mrežama i sa nekim kome može biti koristan. Zapratite našu stranicu Kupi u Boru na facebook-u i na instagramu.