Kako da se zaštitimo od telefonskih reklama i uznemiravanja

Korisnici telefonskih brojeva u Srbiji nisu dovoljno zaštićeni, a vlasnici telefona trebalo bi da zajedno deluju kako bi se zaštitili, smatra pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, Marko Dragić.

Za početak, trebalo bi se obratiti povereniku za zaštitu podataka o ličnosti,  jer telefonski ili mobilni operater ne sme da daje ničije podatke bez pristanka. Operateri su najpre trebali da zatraže saglasnost potrošača, što nisu. Zato bi građani trebali da pokrenu kolektivnu tužbu protiv operatera i da se to prekine.

Ono što ne bi trebalo da je pravilo u Srbiji je – da je svaki korisnik broja po automatizmu upisan u knjigu Bele strane ili registar na sajtu operatera. Zbog toga se dešava da pojedince svakodnevno poziva neka od firmi koja je broj pronašla baš tamo i što svako mora, ne svojom krivicom, da se odjavi da bi bio oslobođen dosadnih oglašivača.

Hrvatska ima svoj besplatni registar “Ne zovi” u koji se upisalo 29.000 građana Hrvatske, koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili slanjem SMS ili MMS poruka radi reklame ili prodaje proizvoda.

Naš najveći operater fiksne i mobilne telefonije ne neplaćuje takvu uslugu i potrebno je da vlasnik broja ode lično ili pozove call centar, a zatim zatraži da njegovi podaci o adresi i broju ne budu dostupni, odnosno da budu izuzeti iz informacija. Isto mogu da urade i vlasnici brojeva mobilnih mreža slanjem besplatne SMS poruke za prijavu na 6989.

Postoji rešenje i za one koji su baš dosadni ili preteruju sa zvanjem i uznemiravanjem.

Ukoliko dođe do uzmeniravanja, prigovor može da podnese u bilo kojoj poslovnici Telekoma Srbija. Prilikom prijave uznemiravanja na fiksnom ili mobilnom telefonu, potrebno je da korisnik navede tačno vreme uspostavljene veze ili vreme prijema uznemiravajuće SMS poruke. Kod prigovora koji su osnovani, Telekom Srbija prvo upozorava korisnika koji je vršio uznemiravanje, a krajnja mera je isključenje odlaznog saobraćaja.

Izvor informacije: Potrošač.info