Borsko jezero – destinacija za vikend odmor

Borsko jezero se poslednjih godina sve više pominje i ističe u turističkoj ponudi Srbije. Povoljan privatni smeštaj i mogućnost dobijanja besplatnih vaučera za letovanje u Srbiji su svakako dobar razlog da posetite ovo jezero.

Ako planirate da pobegnete iz grada tokom vikenda i da se opustite u prirodnom okruženju, predlažemo vam da posetite Borsko jezero i njegovu okolinu.

 

Borsko jezero nalazi se u okolini industrijskog i rudarskog centra Timočke krajine i najpoznatija je turistička atrakcija istočne Srbije.

U nastavku teksta predložićemo vam kako da napunite baterije, odnosno kako da provedete nekoliko dana na jezeru i šta bi sve trebalo da obiđete, gde sve možete da se kupate i kako da se zabavite.

Ako ste ljubitelj čiste i netaknute prirode, bogate flore i faune, ova destinacija vas neće ostaviti ravnodušnim.  Ovaj biser Timočke krajine sa svojom okolinom i prirodnom lepotama pruža mnogo mogućnosti da kvalitetno provedete vreme tokom vikenda.

 

Borsko jezero je kupalište koje ima prelepe plaže.

Postoje nekoliko plaža, na kojima se kupači mogu fino rashladiti tokom tropskih vrućina, ali isto tako uživati u hladovini drveća i šumice. Najpoznatije su:

  • Glavna plaža,
  • popularna plaža Tropski bar,
  • plaža hotela „Jezero“,
  • plaže kod vikend naselja Kamp „Borsko jezero“,
  • plaža kod odmarališta „Savača“.

Iako je jezero veštačko, napravljeno prvenstveno proizvodnim potrebama RTB Bor, ono spada u jedno od najčistijih voda u našoj zemlji. Boja je bistra, plava i prozirna, zbog čega je veoma privlačna za kupanje, plivanje i ostale aktivnosti na vodi.

 

Dodatan utisk ostavljaju i odrazi drveća, koji se svakodnevno mogu videti na površini vode. Pored uređenih sportskih terena, oko jezera je uređena i dugačka pešačka staza, pa svi koji vole sport, šetnje i biciklizam mogu kvalitetno provesti svoje vreme i aktivnosti.

Za ljubitelje roštiljanja tu je i noovootvoreni Jelen roštilj park, gde sa društvom ili porodicom mogu i obedovati u prirodi.

Na jezeru se nalaze i nekoliko ugostiteljskih i smeštajnih objekata, gde posetioci mogu odsedati ili svratiti na kafu. Izdvaja se moderan i renoviran Hotel „Jezero“, zatim prenoćište Vertigo, Restoran „Jezerce“ , Lago Cafe i kafić Tropski bar.

 

Pogled na Borsko jezero može se videti sa planine Crni vrh.

Cni vrh nalazi se nadomak jezera i veoma je bogat bujnim zelenilom, kao i borovim i bukovim šumama. Tamo se nalazi i žičara, kojim se posetioci mogu provozati u panoramsko razgledanje od podnožja do najviše tačke na planini.

U blizini Borskog jezera nalazi se Brestovačka banja.

Brestovačka banja poznata je po nekoliko lekovitih izvora vode. Najpoznatiji su izvor vode za oči, izvor vode za želudac, bubrege i izvor vode za živce. Od istorijskih objekata u banji se nalaze i konak kneza Miloša, dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića i popularno tursko kupatilo.

 

 

U pauzi se možete osvežiti ili pojesti neki specijalitet kraja u modernom restoranu RTB Klub ili etno restoranu Srpska kruna.

Bor je poznat industrijski centar Srbije, ali i turistički centar u ekspanziji.

Prvi utisak o Boru, iz ugla ljudi koji ga nikada nisu posetili, jeste da je on mali zagađen gradić pun dima. Stvarnost zapravo nije takva, zato što se u njemu može videti puno toga lepog i zanimljivog, počevši od vidikovca na površinskom kopu, zatim kafića „Jama“ na 400 metara ispod zemlje, spomenika rudarskog voznog parka dužinom grada, zoološkog vrta i još mnogo toga.

[subscribtion caption=”Prijavi se da dobijaš nove tekstove na mail”]