Kapacitet borskih obdaništa – dovoljan ili ne?

U Boru i okolini postoje i rade sledeća obdaništa: “Bambi”, “Boško Buha”, “Crvenkapa”, “Dečija radost” i vrtić za decu u Banjskom polju. U naselju Novi gradski centar postoji istureno odeljenje ustanove “Bambi” za ukupno 15 do 20 mališana, uzrasta od 3 do 5 godina, koje u popodnevnim časovima radi kao igraonica.

Deci u prigradskom naselju Brezonik omogućen je četvoročasovni predškolski boravak. U Boru on postoji u tri osnovne škole i po obaveznom predškolskom programu, u osnovnim školama “3. oktobar”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava” formirane su po dve predškolske grupe.

U Boru više dece poslednjih godina

Primetno je da se u Boru poslednjih nekoliko godina natalitet povećao. Šetališta su puna dece, naročito tokom letnjih dana kada su aktuelne pešačke ulice, popularni Korzo.

Ovo su podaci o rođenim bebama za tri godine unazad:

  • tokom 2014. godine – rođeno je 404 beba,
  • tokom 2015. godine – rođeno je 427 beba,
  • tokom 2016. godine – rođeno je 404 beba.

I pored većeg broja vrtića i njihovog nemalog kapaciteta, problem koji se godinama unazad u potpunosti ne rešava je zapravo je to što i pored višemesečnog čekanja, mnoga deca ne uspeju da upadnu u grupe za vrtić.

I ove godine je, kao i prethodnih, ogromno interesovanje roditelja da njihova deca što pre krenu sa vršnjacima u obdanište.

Prema podacima iz obdaništa u Boru, i to za jun 2017. godine, ukupno je 344 dece čekalo na polazak, od kojih je 156 primljeno i raspoređeno. Ostalo je na čekanju 188 dece, ali se taj broj zbog svakodnevno upisanih mališana povećava.

Najveće interesovanje roditelja je za jaslene grupe (deca od jedne do tri godine). Svako od ovih obdaništa može da oformi po tri grupe, koje smeju da imaju do 15 mališana ukupno po grupi.

Obdaništa za decu u Boru nemaju dovoljno mesta za sve.

Najveći problem je nedovoljan broj mesta i nedostatak novih obdaništa. U proseku, svako dete čeka na polazak u vrtić oko godinu dana.

Starija deca su takođe na listi čekanja, ali je taj broj dosta manji u odnosu na jaslice, pa se period čekanja uspešno smanjuje.

Spiskovi primljene dece se prave u zavisnosti od više faktora. Trenutak predaje zahteva je jedan od uslova, ali ne i presudan. Jedan od važnijih prioriteta je da su oba roditelja zaposlena, ali ni on nije uvek presudan faktor.

Uzimaju se u obzir izveštaji  i preporuke lekara, životne okolnosti porodice, specifične situacije iz socijalnih kategorija. Razmatraju se i brojne druge nepredviđene i pojedinačne okolnosti, zbog kojih je za dete neophodno ili preporučljivo da krene u obdanište.

Drugim rečima, sve zavisi od pojedinačnog slučaja.

Roditelji iščekuju dugoročno rešenje problema.

Svi roditelji sa nestrpljenjem iščekuju rešenje ovog višegodišnjeg problema, i ne jenjava njihova nada da će doći bolji dani za nove generacije mališana.

Odavno se čula priča o otvaranju novog obdaništa u naselju Novi gradski centar. Taj novi objekat koji je zapravo i bio predviđen da postoji planom izgradnje naselja, očekuje se do kraja godine. Da li će biti stvarno adaptiran i otvoren zavisi od više stvari, ali ponajviše od finansija.

Dugoročno rešenje može biti i otvaranje novih privatnih obdaništa, koja u većim gradovima odavno postoje. Privatna obdaništa ponudiće bolje uslove, veći komfor i sigurnost za boravak naših najmlađih, ali i po većoj ceni.

Kakvo je vaše mišljenje? Bilo bi nam drago da čujemo i vaše predloge za rešenje ovog problema.