Biće univerzalni punjači za mobilne telefone

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta ponovo je pokrenuo pitanje uvođenja jedinstvenog punjača za elektronske uređaje.

Korist bi bila ogromna za zaštitu životne sredine, jer se godišnje baci oko 51.000 tona punjača.

Iako je još 2014. godine usvojena direktiva koja obavezuje proizvođače na ovu novinu, a Evropska komisija im ostavila mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu, do danas se ništa nije promenilo. Proizvođači nisu pokazali interesovanje niti su dali predloge kako bi to najlakše moglo da se uradi.

Opravdanja su razvoj novih tehnologija, koja proizvođače sprečavaju da se dogovore oko rešenja za najefikasniji način punjenja uređaja.

Evropski parlament je ovaj zakonski predlog podržao pre četiri godine i podržalo ga je tada, nezvanično, svih 28 članica. Loptica je prebačena u dvorište Evropske komisije, koja je trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati, kao i uslove pod kojima bi to nametnuli industriji.

Prema tadašnjem predlogu, zakon se odnosio na sve radio-proizvode, odnosno na bilo koju opremu koja prima ili emituje radio-talase sa ciljem komunikacije, uključujući mobilne telefone, dži-pi-es sisteme, tablete i centralnu bravu na automobilima.

I tada je bilo reči da Evropska komisija želi da natera proizvođače da svoje telefone prilagode univerzalnom punjaču, što bi olakšalo život građana, ali i smanjilo troškove kupovine punjača i sprečilo nagomilavanje elektronskog otpada.

Inače, uz svaki uređaj, pametni telefon, tablet ili laptop, prilikom kupovine dobija se originalan punjač.

Stručnjaci kažu da je trenutna nekompatibilnost raznih proizvođača, uređaja i njihovih punjača i dalje noćna mora za potrošače.

Nova direktiva bi to, kažu, rešila budući da bi proizvođače, distributere, uvoznike i sve one koji prodaju elektronsku opremu, obavezala da se prilagode novim uslovima i da isporučuju svoje uređaje sa jedinstvenim punjačem.

Izvor: Politika