Za automobil bez tehničkog pregleda ubuduće novčana kazna ili zatvor

Ko od četvrtka 05. jula registruje svoj automobil bez obavljenog tehničkog pregleda platiće veliku novčanu kaznu. Takođe, može biti i osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca do pet godina života.

Kazne važe i za vlasnike vozila, ali i za vlasnike servisa za tehnički pregled. Nova pravila za tehnički pregled vozila počinju da važe 05. jula 2018. godine.

Velika novina je da registraciona nalepnica više ne može da se produži ako se prethodno ne izvrši tehnički pregled vozila, odnosno neće moći da se dobiju isprave bez tehničkog pregleda. Cena pregleda od 2.200 do 4.000 dinara za putnička vozila.

Tehnički pregled po novom pravilniku biće rigorozniji i trajaće pola sata za putničke automobile. Tokom tehničkog pregleda kontrolori će morati da naprave pet fotografija vozila (prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomer).

Takođe, svaka slika mora biti adekvatna:

  • mora postojati datum i vreme,
  • registarske oznake vozila moraju biti čitljive,
  • na jednoj se mora videti i kontrolor koji je uradio pregled.

Novina je da će nakon izvršenog pregleda svaki vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti.

U tom slučaju, tehnički pregled daje rok od tri dana vlasniku vozila da uradi sve popravke i odlučuje da li će vlasnik da plati dva puta pregled u tom roku ili ne. Ako je nezadovoljan pregledom, vlasnik vozila može da ode na neku drugu liniju tehničkog pregleda.

Neće se tolerisati:

  • neispravan uređaj za zaustavljanje ili upravljanje,
  • oštećeni pneumatici,
  • pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama,
  • dubinska korozija,
  • neispravni svetlosno-signalni uređaji,
  • oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka.

Ako je na jednom pregledu vozilo imalo neispravnosti koje ne mogu brzo i lako da se poprave, a drugi tehnički kaže da je vozilo ispravno, pritom prvi pregled ima i foto-dokumentaciju o neispravnostima, zatim kontrolori utvrde da je vozilo zaista u neispravnom stanju, vlasnik drugog tehničkog pregleda biće kažnjen. Policija može oduzeti ovlašćenje vlasniku tehničkog pregleda i podneti prekršajnu prijavu.

Kazne su od 60.000 do 800.000 dinara za vlasnike tehničkog pregleda i 20.000 do 40.000 za radnike.

Za vlasnike neispravnog vozila, ako budu zaustavljeni u saobraćaju, kazna je od 5.000 do 20.000 dinara.

 

Izvor informacija: Alo.rs