Da li ste znali zbog čega bi trebalo više da jedemo ribu? (Fast food fish bar Sidro)
Primetila sam da ima dosta ljudi koji kažu kako vole ribu, ali je jedu veoma retko. Riba je često i nažalost u ishrani povezana samo sa postom i posnom slavom.
Ali, ne treba tako da bude…
Raspitala sam se i zabeležila odgovore, ali se sve svelo na nekoliko – mogu slobodno reći izgovora i opravdanja, da se riba ne ubaci u nedeljni jelovnik. Evo i šta su ljudi rekli:
- vole da jedu ribu, ali ne vole da je čiste i spremaju kući,
- vole je, ali nemaju naviku da odu u ribarnicu i da je naruče,
- skupa je,
- više vole da jedu piletinu, prasetinu, junetinu…,
- nisu dovoljno siti,
- ne miriše im prijatno.
Naravno, postoji mnogo ljudi kojima je neka riba često glavni obrok i oni znaju koliko je njeno meso kvalitetno.
Preporučuje se da se na meniju nađe barem jednom nedeljno, jer je prepuna vitamina, belančevina, minerala koji je čine zdravom i hranljivom.
Kaže se da kada jedemo ribu naš organizam se prirodno čisti od toksina, a evo i zbog čega je tako.
Laka za varenje
Njeno meso nije mnogo masno, niti teško za varenje, pa se lakše i brže vari od mesa drugih životinja.
Zdrava je za srce i krvne sudove.
Riba je prirodan izvor Omega-3 masnih kiselina, koje sprečavaju i štite od srčanih bolesti. Takođe, smanjuju holesterol i trigliceride.
Zapravo je ulje ribe izvor ovih masnih kiselina, a nalaze se u ribama pastrmka, som, haringa, losos, tunjevina, sardina.
Jača kosti
Riblje meso jača kosti, zato što je veoma bogato kalcijumom . To je glavni razlog što je starije osobe i sportisti puno jedu.
Losos, skuša, pastrmka i oslić sadrže veliku količinu kalcijuma.
Postiče rad mozga
Riba je bogat izvor proteina, kao i vitamina B, koji poboljšava pamćenje, utiče na bolji rad mozga i popravlja raspoloženje, poput lososa i oslića.
Čuva vid
Riba i morski plodovi su prirodan način da se poboljša i sačuva vida. Razlog je visoki sadržaj masnih kiselina, kao i vitamina A i D, npr. u ribama skuša, losos i pastrmka.
Anemičnost
Bogata je gvožđem, a nedostatak ovog minerala može da dovede do anemičnosti. Pastrmka, oslić i skuša u sebi sadrže veliku količinu gvožđa.
Fast food fish bar SIDRO nudi veliki izbor morskih i rečnih riba, kao i ostalih ribljih specijaliteta uz brzu pripremu. Cene su veoma pristupačne.
U ponudi su:
- pržena riba – kotlet i filet,
- riba sa roštilja – kotlet i filet,
- riblje pljeskavice, štapići, lignje, krabe i slično,
- grilovano povrće i pomfrit,
- riblji sendviči i riblje tortilje,
- dnevne porcije za ručak.
Rade takođe i kućne dostave. Ribarnica Sidro u Boru nalazi se na glavnom šetalištu – Korzo, u ulici Moše Pijade broj 27/1-5 .
Radno vreme je radnim danima i subotom od 9:00 do 21:00 časova. Broj telefona je 064-0548548 .
Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima na društvenim mrežama i sa nekim kome može biti koristan. Zapratite našu stranicu Kupi u Boru na facebook-u i na instagramu.
Slike su u vlasništvu : Fast food fish bar SIDRO