Znaćemo šta jedemo – od danas novi pravilnik o hrani

Od danas su obavezne deklaracije na svim prehrambenim proizvodima. Podaci o o sastavu, poreklu, količini i trajnosti moraju biti istaknuti. Novi Pravilnik o deklarisanju hrane zvanično je počeo sa primenom od 15. juna 2018. godine. 

Novi poravilnik je dodatno usklađen sa evropski propisima, što znači da su potrošači zaštićeniji i imaju ista prava na infornisanje, kada su u pitanju deklaracije na prehrambenim proizvodima, kao i potrošači u EU.

Od čega se sastoji proizvod, gde je napravljen, koliko je u njemu soli, šećera, masti – sve to će od danas potrošači moći da pročitaju na deklaraciji, jer počinje primena novog pravilnika o označavanju hrane.

Iako nova pravila važe od danas, roba sa starim deklaracijama biće u prodavnicama do isteka roka, a najkasnije do kraja 2018. godine.

U međuvremenu, stižu i nove oznake na kojima će potrošač znati, npr. koliko u soku od jabuke zaista ima jabuke, da li je to zaista voćni sok ili je voće samo na slici.

Nutritivna deklracija je ubuduće obavezna, a ona sadrži set informacija o energetskoj vrednosti hrane, koliko hrana ima kalorija, o proteinima, ugljenim hidratrima i solima. To su neke informacije koje do sada nisu bile obavezne.

Kupovina hrane preko interneta

Ukoliko se kupuje roba preko interneta, kupci takođe imaju ista prava kao da su došli u supermarket da kupe hranu. Prodavnice na svojim sajtovima imaju obavezu da sve podatke o hrani i njenim sastojcima javno izlože – šta hrana sadrži, koji su alergeni i slično.

Izvor informacija: RTS