Održano opštinsko takmičenje Čitalića, kao podrška čitanju


U Boru je danas u OŠ “3. oktobar” održano opštinsko takmičenje Čitalića. Čitalići su projekat pokrenut od strane profesora srpskog jezika, školskih bibliotekara, učitelja, koji su prepoznali problem otuđenja dece od knjiga i čitanja.

Okupili su se oko jedne ideje, a to je da stvore deci naviku da čitaju knjige.

Kao navika, čitanje je veoma važno, podjednako za decu i za odrasle. I naravno, čitanje nije dosadno, već je korisno i edukativno. Jako je bitno tokom dana pronaći vremena za čitanje knjige, časopisa, pa čak i nekog informativnog članka, jer se čitanjem zaista može naučiti nešto novo.

Pored toga, svakodnevno čitanje je korisno zato što nam otvara vidike i poglede na svet, stvara širinu u razmišljanjima, pomaže da naučimo kako pravilno da rasuđujemo, kako da razgovaramo.

Knjiga kreira nove ideje i daje mogućnost ličnog usavršavanja na mnogo različitih načina. Dok čitamo nailazimo na nove nepoznate reči. A što više i duže čitamo povećavamo bogatstvo svog rečinka.

Širok vokabular je danas od izuzetne važnosti za nas kao ličnosti i za veće samopouzdanje, jer nam veliki fond reči omogučava da na pravilan način predstavimo sebe, svoje mišljanje, svoje ideje. Obrada informacija čitanjem knjiga je zapravo učenje, kao jedan vid edukacije i usvajanja novih napisanih sadržaja.

Pored toga, čitanje pisane reči je  jako zdravo u neurološkom smislu, zato što ono utiče na koncentaciju i bolji rad mozga.

Čitajte i budite uzor vašoj deci da i ona čitaju. Podstaknite ih i usadite naviku da slobodno vreme provedu uz knjigu, ne uz mobilni telefon.

To je jedini siguran put da vaša deca izrastu u inteligentne, bistre i produktivne osobe. Omogućite im da dožive i istraže čarobni svet knjiga i nemojte im dozvoliti da zamene listove papira telefonom, tabletom ili računarom.

„Deci treba obezbediti dve stvari – pristup knjigama i ohrabrenje da stalno čitaju. To je najvažniji zadatak roditelja, nastavnika i bibliotekara širom sveta. To je pravo svakog deteta i njihova i naša šansa za bolje sutra. “ Majkl Morpurgo

„Dopustite deci da čitaju knjige koje sami odaberu i diskutujte zajedno o njima. Ako roditelji i deca mogu da razgovaraju međusobno, biće manje cenzure jer će biti manje straha.“ Džudi Blum

Objavljeno: 21.03.2019.